Ontwikkeling van nieuw medicijn bij ziekte van Graves

Eindelijk weer eens een nieuw onderzoek naar een mogelijk nieuw geneesmiddel bij de behandeling van de ziekte van Graves. Te hopen is dat dit de therapie is die de autoimmune oorsprong aanpakt van de ziekte. Iets wat welkom is.

DAVIAD, The development of a novel therapeutic vaccine for the selective treatment of the autoimmune disorder Graves’ disease
European Commission - CORDIS - Projects and Results

Phase 1 trial for Graves’ disease treatment begins
Haelio

ATX-GD-59 in patients with Graves disease not treated with anti-thyroid therapy
Clinical Trials

Als je schildklier te veel hormoon maakt
Schildkliertje

Een onderzoek naar een nieuw medicijn voor de ziekte van Graves loopt in acht Britse ziekenhuizen. Het onderzoek wordt gefinancierd door Apitope International NV en de Europese Commissie via een kader 7 subsidie en is goedgekeurd door het Centraal Centrum voor Onderzoek Ethiek en het Regulerende Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidszorg (MHRA).

Wat is de oorzaak van de ziekte van Graves?

De ziekte van graves is een autoimmuun ziekte waarbij TSH-receptor antistoffen zorgen dat de schildklier te veel hormoon maakt. Dat noem je hyperthyreoïdie.

Hoe wordt de ziekte van Graves nu nog behandeld?


Hyperthyreoïdie wordt nu nog behandeld met:

  • medicijnen als strumazol en PTU
  • radioactief jodium
  • een operatie

Wat voor medicijn wordt onderzocht?

Het medicijn (ATX-GD-59) dat onderzocht wordt is een mengsel van peptiden. Deze peptiden komen van nature voor in eiwitten in het lichaam. De bedoeling is dat dit nieuwe medicijn de immuunrespons van het lichaam verandert. Daarmee wordt de productie gestopt van de antistoffen die de schildklierstoornis veroorzaken.

Deze eerste studie bij mensen test of deze peptide therapie veilig is en goed verdragen wordt. Het medicijn is ook ontworpen om te kijken of de immuunrespons van het lichaam kan verbeteren en of het kan voorkomen dat een schildklierstoornis zich ontwikkelt.

“This is the first new therapy for Graves’ disease to be tested in over 50 years and is a significant step forward in the development of the drug,” Simon Pearce, MD, professor of endocrinology at Newcastle University, said in the release. “We are very pleased to be leading the first clinical trial of ATX-GD-59, which has significant potential to treat the underlying cause of this condition for the first time.”


Reacties